Saturday, 8 August 2015

Nasi Lemak

Assalamualaikum.

Image result for perfect nasi lemak dish
Sumber Gambar Dari: GoMelaka

Siapa dekat sini tak pernah makan nasi lemak?! Angkat kening satu kali. Heeee, Jarang dengar orang tak makan nasi lemak kan? Plus, siapa je yang tak kenal nasi lemak. Selalu makan, dan dari kecil malah sejak zaman-berzaman kita makan, tapi tak pernah tahu asal usul nasi lemak.

Nasi lemak ni ni dia dapat disebabkan oleh menggunaan santan yang kita letak dalam nasi tu. Sebab tu kita rasa lemak-lemak je nasi tu. Santan kan is used widely dalam masyarakat melayu tradisional. Kita biasa makan nasi lemak yang dihidang lengkap dengan timun, kacang, ikan bilis, sambal (paling penting) dan telur.

Tapi sekarang ni da upgrade kan, ada makan dengan ayam goreng, rendang, paru, dan ada juga nasi lemak kerang. Semua tu sedap. Haha! Dekat belah-belah sumatera sana dorang buat jugak nasi lemak tapi dekat Jakarta dorang panggil Nasi Uduk dan dekat Jawa Tengah dorang panggil Nasi Liwet atau Sega Liwet. Dan di Achech dorang namakan Nasi Lemak ni Nasi Gurih (Bukan mengguris hati sesiapa okay)

Nota Kaki: Kalau makan Nasi Lemak takde daun pisang rasa awkward sangat. (*Cari Nasi Lemak*)

10 comments:

  1. Nasi lemak yang ada daun pisang nie bau dia wargi lagikan . sdapp je pagi2 nie story psal nasi lmak plak . hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yups! Ada daun pisang lagi naik keharuman dia. fuh!

      Delete
  2. Kat matrik saya kalau nak order nasi lemak kena cakap "Nasi lemak telur". Kalau sebut nasik lemak je, maka dapat la nasi, sambal, ikan bilis kacang.

    I thought telur memang dah dalam pakej nasi lemak tsk tsk. Sampai hati dia keluarkan telur tu dalam pakej nasi lemak T^T

    Haih lapar nasi lemak dah sekarang ni haishh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! beselah, telur kebanyakan nya da dihapuskan dalam pakej nasi lemak. sad but true. =(

      Delete
  3. blogwalking sambil follow sini
    muslimahsejati96.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Ala, sekarang nasi lemak kat tepi jalan tu pun bukannya guna nasi lemak betul, guna nasi putih biasa letak telur and sambal je..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang tu lagi menyakitkan hati, dah lah xde lemak, pakai nama nasi lemak. x patut!

      Delete
  5. sedapnya nasi lemak....

    psssttt thanks join segmen nak url blog #17. blog ini tersenarai di http://www.mialiana.com/2015/08/senarai-url-blog-17.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi lemak sedak sokmo. huhu. Sama2 Kak Mia =D

      Delete